Kuraklıkla mücadele eden ülkelerde Tarım-Güneş Enerji Santralları (TarımGES) yatırımları artış gösteriyor.

Haberler

Kuraklıkla mücadele eden ülkelerde Tarım-Güneş Enerji Santralları (TarımGES) yatırımları artış gösteriyor.

2012’de tüm dünyada 5 megavat olan TarımGES kurulu gücü, 2022’de 14 gigavatı geçti. Dünyada bu konuda başı çeken Japonya’da bugüne kadar 3 binden fazla uygulama yapıldı. Bu konuda bir rapor hazırlayan Solar3GW Derneği, Türkiye’deki Tarım arazilerinin binde 1’ine dahi TarımGES kurulduğunda toplamda 11 gigavat güç elde edileceğini belirtti. Rapora göre, güneş santralı kurulan tarlalarda acı biber üretiminin üçe katlandığı görüldü. Çeri domates üretiminde ise su kullanımının yüzde 65 azaldığı ve toplam üretimin ikiye katlandığı gözlendi.


Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, “Tarlalara kurulacak yeni Güneş enerjisi santralleri sayesinde, sertleşen iklim koşullarına karşı mahsüller korunacak ve yüksek verimli ürün elde edilebilecek aynı zamanda elektrik gibi yüksek bir maliyet girdisi optimize edilebilecek” dedi. Turhan, TarımGES’lerin arazi tipi GES’e göre yüzde 25 daha fazla maliyetli olacağını belirtti.

ODTÜ GÜNAM Araştırma Merkezi’nden Dr. Talat Özden ise kurak geçen bölgelerde tarıma entegre fotovoltaik sistemlerin çok iyi çalıştığını söyleyerek, “Hatta bazı ürün desenlerinde değişime giderek toprağı ve yer altı su kaynaklarını onarabileceğini söyleyebiliriz” dedi.